Cum se instalează camerele de supraveghere HD / FULL HD folosind cablu de internet UTP ?

Cum se instalează camerele de supraveghere HD / FULL HD folosind cablu de internet UTP ?

Camere de supraveghere AHD / HDTVI / HDCVI  încă sunt cel mai des întâlnite. Pentru instalarea acestora se poate folosi atât cablul clasic coaxial (RG59) cât și UTP (CAT5). În comparație cu cablul coaxial, cel UTP are avantajul unui preț mult mai mic, și folosindu-se un video balun, utilizatorul poate transmite semnalul pe distanțe mult mai mari. Un cablu UTP conține patru perechi de fire, așadar pe acest cablu se poate transmite atât semnal video, audio și semnal RS485 pentru controlul camerelor, ba chiar și alimentarea camerei cu curent. Mai mult, cablul UTP, numit generic cablu de internet , este folosit și de sistemele de supraveghere IP, oferindu-vă posibilitatea upgrade-ului ușor pe viitor.

De ceva timp am observat din ce în ce mai multe instalări ale sistemelor de supraveghere folosind această modalitate. Cu un video balun pasiv puteți transmite semnal la o distanță de chiar 400 de metri; cu un video balul activ distanța poate fi mărită până la 1500 de metri. Chiar dacă distanțele sunt mult mai mari față de conexiunea standard cu cablu coaxial, trebuie avut în vedere și aspectul alimentării camerei; cele trei perechi de fire rămase disponibile pe cablu pot fi folosite pentru a alimenta camera, dar nu recomandăm soluția clasică de alimentare la 12v. Din cauza căderii de tensiune de pe fir, recomandăm folosirea pe maxim 50 de m , în cazul folosirii unor camere cu putere mare a infraroșului, camerele cu infraroșu puternic ar necesita o alimentare cât mai aproape de acestea. 

 

 Un alt motiv pentru folosirea cablului UTP în instalare este dat de toleranța acestuia la bruiaje. Cablul UTP este ecranat mult mai bine față de cablul coaxial. Avem multe exemple în care cablul coaxial era absolut depășit de interferențe (antene radio puternice) și apelând la soluția cablului UTP imaginea era cât se poate de clară.

 O altă aplicație a cablului UTP o reprezintă posibilitatea utilizării unui singur cablu pentru a primi flux video de până la 7 camere (camere care au GND comun și câte un fir pentru semnal).

 

Leave a reply