Cum eficientizam spatiul de stocare in supravegherea video

Cum eficientizam spatiul de stocare in supravegherea video

Posibilitatea de a inregistra orice se intampla in perimetrul dorit este un avantaj de necontestat. Singura problema este atunci cand trebuie sa stocati inregistrarile pentru o perioada mai mare de timp, sau cand nu puteti sa organizati eficient spatiul de stocare. Acest aspect reprezinta o adevarata provocare atat in ceea ce priveste dimensiunea, cat si calitatea imaginilor surprinse de camerele de inregistrare.

Exista numerosi factori care influenteaza calculul capacitatii de stocare, precum numarul de camere instalate, rezolutia, compresia, tipul de camere precum si numarul de ore sau de zile de inregistrare.

Cand amintim de optimizarea spatiului de stocare vorbim de termeni precum compresie, rezolutie, bit rate sau frame pe secunda.

Bit rate-ul se refera la fluxul de date care este procesat intr-o secunda. Cu cat acesta este mai mare, cu atat compresia va fi mai diminuata si calitatea imaginii se va apropia foarte mult de cea originala. In functie de camera video de care dispuneti puteti opta pentru alegerea unui bit rate constant sau unul variabil. In cazul unui bit rate constant, procesarea video este efectuata cu ajutorul unor valori fixe. Acesta este unul dintre motivele pentru care calitatea imaginii inregistrate poate fi uneori mai scazuta pe scenele complexe, spre deosebire de scenele statice. Totul depinde de dinamica acestora. Un avantaj important in ceea ce priveste eficientizarea capacitatii de stocare este reprezentat de faptul ca dimensiunea fisierului ramane constanta, la fel si consumul de banda. In acest fel, planificarea spatiului de stocare poate fi realizata din timp. Acest tip de de bit rate este potrivit pentru camerele fixe, amplasate in zonele putin aglomerate.

Cand vorbim de un bit rate variabil, acesta se pliaza in functie de scena pe care o monitorizam, oferindu-ne o calitate predefinita si foarte echilibrata a imaginilor inregistrate. Pe de alta parte, conexiunea dintre dinamica scenei si fluxul de date nu permite posibilitatea ca spatiul de stocare sa fie organizat din timp.

Alegerea unei tehnologii de compresie este un aspect care influenteaza modul in care obtinem performanta in ceea ce priveste stocarea. In prezent exista doua modalitati de comprimare care ofera atat avantaje, cat si dezavantaje, in functie de proiectul vizat si obiectivele pe care ni le propunem.

Compresia cadru-cu-cadru ofera avantajul transmiterii in timp util si fara intreruperi a primului cadru. In felul acesta imaginile pot fi comprimate si accesate individual.

Un alt tip de compresie foarte popular este compresia temporala care analizeaza un grup mai mic de frame-uri si le evalueaza la nivel de serie, eliminand continutul duplicat din fiecare cadru. Aceasta tehnologie influenteaza direct si pozitiv eficientizarea spatiului de stocare, insa poate duce si la pierderi de informatie.

Spatiul de stocare a unei camere de inregistrare video poate fi folosit mult mai eficient si prin intermediul predefinirii unui numar mai redus de frame rate-uri in momentul inregistrarilor. Acestea sunt sinonime cu frecventa de afisare a respectivelor cadre pe care un dispozitiv le inregistreaza. In plus, acest aspect influenteaza dimensiunea fisierului. Mai mult, cu cat mai putine cadre, cu atat imaginea are o calitate mai buna. Rezolutia este si ea o caracteristica legata de calitatea imaginii. O rezolutie mare, care implica si calitate mai buna, necesita un spatiu de stocare mai mare. Asa ca echilibrul poate fi obtinut prin prioritizarea aspectelor mai importante, in functie de proiect. In unele cazuri, calitatea imaginii este mai importanta, in vreme ce in altele cazuri nu este necesar sa setezi un fps sau un bit rate mare.

Pe langa toate aceste aspecte, eficientizarea spatiului de stocare poate fi realizata si prin intermediul unor serii de functii digitale, precum functia ROI sau optiunea de selectare a zonelor mai putin importante prin acoperirea acestora cu negru. Mai mult, exista si optiunea de a selecta inregistrarea doar in cazul anumitor evenimente.

In concluzie, pentru fiecare camera de inregistrare din sistemul de supraveghere setarile trebuie facute in mod individual. Printr-o reglare corespunzatoare, puteti beneficia de cat spatiu de stocare doriti in functie de nevoile si obiectivele pe care doriti sa le atingeti.  

Leave a reply